Als je bent vastgelopen in je werk weet je vaak even niet hoe je nu verder moet. Het kan zijn dat dingen binnen het werk langzaam zijn veranderd, zodat je nu in een ongewenste situatie zit. Het kan zijn dat je baan niet (meer) bij jou past. Er kunnen dingen gebeurd zijn op het werk waar je zelf nauwelijks invloed op had. Ook kan je vastlopen in je werk doordat je een fout gemaakt hebt. Daar kun je wat aan doen en in dit artikel lees je hoe
Bedenk dat je in iedere situatie de mogelijkheid hebt om een nieuw en beter pad in te slaan en waar nodig de schade te beperken. Je bent altijd in staat om goede nieuwe keuzes te maken. Dat is niet altijd gemakkelijk, maar ook jij bent in staat om minder makkelijke dingen aan te pakken!
Ik sta graag naast je bij het uitzoeken wat er misging en hoe je in de toekomst vastlopen in je werk kunt voorkomen, bij het verwerken van pijnlijke gebeurtenissen, bij het jezelf ontwikkelen om krachtiger te worden, bij het leren om minder vaak in je valkuilen te stappen en bij het kiezen van een richting die goed bij je past. Nadat duidelijk is wat er moet gebeuren help ik je ook om het te realiseren.
Hoe loop jij vast in je werk?
- Je wilt een nieuwe uitdaging, werkgever of team.
- Je bent je baan kwijt, bent onterecht behandeld of gepasseerd voor een functie.
- Je hebt te veel stress, overspannenheid of burn-out.
- Je neemt te weinig initiatief, bent onzeker of wilt beter voor jezelf opkomen.
- Het ondernemen is minder leuk geworden.
- Je snelle of creatieve denken wordt niet gewaardeerd.
Stel vrijblijvend een vraag over jouw situatie in het contactformulier en dan beantwoord ik die graag.
Vastlopen in je werk aanpakken met een nieuwe uitdaging, werkgever of team
Ieder mens ontwikkelt zich; dat is mooi en geeft voldoening. Na een tijd op een functie kun je jouw taken steeds makkelijker uitvoeren. Zo worden dingen die je eerst leuk en uitdagend vond later vaak te saai. Dat kan voelen alsof je vast in je werk zit en dan is het de tijd om nieuwe, meer uitdagende, taken naar je toe te trekken. En als dat niet kan kun je ook doorgroeien naar een andere functie.
Soms speelt het omgekeerde. Je huidige functie kost dan te veel energie doordat je ouder wordt, een ziekte krijgt of tijdelijk een drukker leven hebt, zoals bijvoorbeeld met jonge kinderen of mantelzorg. Ik help je graag uit te vinden wat er moet veranderen en jouw werk zo te veranderen dat het beter bij je past en je niet meer vast zit in je werk.
Het kan zijn dat jouw werkgever of team niet (meer) bij jou passen. Je komt er bijvoorbeeld achter dat de manier van werken, de visie of de bedrijfscultuur niet overeenkomen met wat jij eigenlijk wilt. Of een wisseling in jouw team, afdeling of leiding zorgt ervoor dat jouw takenpakket of positie negatief veranderen. Ik zoek graag met jou uit wat er precies speelt en wat je eraan kunt doen. Vervolgens steun ik je bij de praktijkstappen om dat te realiseren.
Om dit soort uitdagingen in je werk goed aan te pakken kun je veel baat hebben bij loopbaan coaching om een nieuwe richting in te slaan, soms gecombineerd met persoonlijke ontwikkeling coaching om te leren sommige dingen in je werk en leven anders aan te gaan pakken. Wij zorgen er samen voor dat je binnenkort niet meer zegt: “Ik zit vast in mijn werk”.
Je bent je baan kwijt, bent onterecht behandeld of gepasseerd voor een functie
Als je je baan kwijtraakt zul je je leven opnieuw vorm moeten geven. Dat dat kun je zien als een enorme klus, maar ook als een mooie kans. Vaak is het een beetje van beiden. Je baan kwijtraken kan een grote schok voor je zijn. Allerlei gevoelens kunnen voorbijkomen, zoals je overbodig voelen, niet gezien worden, je onterecht behandeld voelen, je verraden voelen, het gevoel hebben dat er geen kansen zijn voor jou en ook gevoelens van rouw.
Als je onterecht behandeld bent of gepasseerd voor een functie, kun je je ook zo voelen. Onterecht behandeld worden voelt altijd slecht. Soms spelen er belangen bij het bedrijf, leidinggevenden of eigenaren waar jij aan het kortste eind dreigt te trekken. Het komt ook voor dat collega’s pesten of ander onplezierig gedrag naar jou vertonen. Ook kun je last hebben van slecht leiderschap, van dat je te weinig waardering krijgt, dat je te veel taken krijgt, of van nog wat anders.
Het is belangrijk om jouw gevoelens op een of andere manier de ruimte te gaan geven zodat ze niet gaan woekeren binnen in jou. Praat erover met vrienden, familie, ex-collega’s en/of een professional. Begin, zeker als het erg kwetsbaar of schaamtevol voor je voelt, met de mensen waarbij je het veiligst bent. Als je je gevoelens een beetje op een rij hebt kun je dan stapsgewijs ook met anderen gaan praten. Zo kun je rouw en andere gevoelens verwerken en daarna weer ruimte voelen om je te richten op een mooie toekomst.
Vervolgens is het goed om te evalueren wat je kunt leren van deze situatie en hoe je dat de volgende keer beter kunt tegengaan of voorkomen. Kun jij jezelf zo ontwikkelen dat dat niet meer zo makkelijk gebeurt? Daarna moet je bepalen welke kant je op wilt, wat er bij jou past, welke kansen er zijn en hoe je dat kunt realiseren.
Hierbij kun je loopbaan coaching overwegen voor steun bij het realiseren van een mooi vervolg van je loopbaan, eventueel gecombineerd met rouwverwerking en/of persoonlijke ontwikkeling coaching om te leren dingen in je werk en leven beter aan te pakken.
Te veel stress, overspannenheid en burn-out
Je kunt ook vastlopen in je werk door chronische stress, overspannenheid of burn-out, dat lijkt wel een ‘volksziekte’ te worden. Chronische stress is erg onaangenaam, maar kan in principe direct stoppen omdat er geen schade aan lichaam en hersenen is. De oplossing hiervoor is dingen in je leven anders gaan aanpakken. Dat betekent meestal een combinatie van je (indeling van) activiteiten veranderen en daarnaast de manier waarop je met stressvolle zaken omgaat veranderen. Daarmee maak je je werk- en privéleven meer ontspannen, leuker en effectiever. Overweeg stress coaching om je daarbij te ondersteunen.
Bij overspannenheid heb je lichte hersenbeschadiging die de stress in stand houdt en bij burn-out speelt er daarnaast ook uitputting van je lijf. Gelukkig is deze hersenbeschadiging omkeerbaar waarover je meer leest in de blogs ‘de werking van stresshormonen’ en ‘Wat is het verschil tussen overspannen en burn-out’. Herstel van overspannenheid en burn-out kost tijd. Als eerste is een gedragsverandering nodig om te kunnen herstellen en als tweede een andere gedragsverandering om niet opnieuw in overspannenheid of burn-out terecht te komen. Het is lastig om hier zelfstandig uit te komen en goede burn-out coaching is dan ook aan te raden.
Je neemt te weinig initiatief, bent onzeker of wilt beter voor jezelf opkomen
Als je te weinig initiatief in je werk neemt, onzeker bent of niet genoeg voor jezelf opkomt kan het gebeuren dat je geleidelijk in steeds minder leuk werk beland. Ook kan het voorkomen dat je te vaak werk accepteert dat niet jouw verantwoordelijkheid is en je daardoor vervelend of te veel werk krijgt. Het kan ook gebeuren dat je het gevoel krijgt dat mensen niet naar je luisteren. Dat zijn allemaal tekenen van te weinig assertief gedrag.
Door die houding, die jouw gewoonte is geworden, gaan andere mensen rondom jou meer ruimte innemen ten koste van jouw ruimte. Dat is meestal onterecht, want ook jij hebt recht op voldoende ruimte om je prettig te voelen, je eigen richting te bepalen en jouw doelen na te streven. Maar het gebeurt doordat mensen vaak onbewust, maar somt ook berekenend, de ruimte die jij open laat helemaal invullen.
Dat kan veranderen. Je kunt meer zelfvertrouwen, een assertievere houding en een actievere/assertievere manier van communiceren ontwikkelen, zodat je zelf weer ruimte inneemt en aan het roer van je eigen werk en leven komt te staan. Je zult dan meer rust en meer controle over je leven krijgen. Om dit te veranderen is assertiviteit coaching een aanrader.
Met ondernemen vastlopen, het ondernemen is minder leuk geworden
Als ondernemer heb je doorgaans een grote drive om je eigen onderneming op te bouwen en zet je jouw creativiteit en jouw vermogen om dingen te realiseren met veel passie en energie daarvoor in. Het is vaak nodig om zeer diverse taken op je te nemen, zeker als je nog maar net begonnen bent.
Na een tijd gebeurt het bij veel ondernemers voor dat het ondernemen minder leuk voelt of niet zo lekker meer loopt. Zo kun je uiteindelijk in ondernemen vastlopen. Soms komt dat door overbelasting en stress, bijvoorbeeld omdat je onvoldoende delegeert of uitbesteed. Het kan ook zo zijn dat het takenpakket dat momenteel bij jou ligt je niet genoeg voldoening biedt of er speelt nog wat anders.
Zoek dan uit wat de oorzaak is van het minder plezier ervaren. Ligt het aan te veel taken, aan stress, overspannenheid of burn-out, aan het soort van taken, aan dat je leuke taken hebt afgestoten, aan de veranderde structuur en organisatie van je onderneming of aan je veranderde rol in je onderneming? Of ligt het bijvoorbeeld aan dat bepaalde gewoontes, valkuilen en zwakkere kanten van jou die, als gevolg van veranderingen in jouw onderneming, erom vragen om eindelijk aangepakt te worden?
Het is nuttig om hiervoor echt tijd te reserveren. Zo kun je zorgen dat het ondernemen weer leuk wordt en je meer plezier, voldoening en effectiviteit ervaart. Rondom stress en burn-out is ondersteuning met stress coaching of burn-out coaching een aanrader omdat het niet aanpakken hiervan altijd tot grotere schade op langere termijn leidt. Bij het bepalen welke taken het beste bij je passen helpt loopbaan coaching en om gewoontes, valkuilen en je zwakkere kanten te verbeteren is persoonlijke ontwikkeling coaching erg nuttig. De genoemde coaching vormen kunnen ook in één traject gecombineerd worden.
Je snelle of creatieve denken wordt niet gewaardeerd
Hoe vreemd het ook lijkt, snel denken en creativiteit kunnen stevige nadelen hebben.
Vaak gaat het er dan om dat mensen je niet kunnen volgen. Het kan zelfs zo zijn dat je als dwarsligger gezien wordt omdat je altijd met een tegenvoorstel lijkt te komen. Soms is het natuurlijk zo dat je echt met een tegenvoorstel komt. Maar als jij uit creativiteit of snel denken een aanvulling geeft op een, in jouw ogen, goed voorstel wordt dat vaak ook gezien als tegenwerking. Ook kunnen mensen zich bedreigd voelen omdat ze zich dom gaan voelen als jij sneller overzicht hebt over een probleem of creatiever bent met oplossingen.
In die gevallen is het de kunst om geleidelijk invloed te verwerven zonder jouw kwaliteiten te miskennen. De een zal je moeten overtuigen dat jij doorgaans een zinvolle bijdrage levert, de ander moet je het steeds eenvoudig uitleggen en nog een ander zul je subtiel duidelijk moeten maken dat je er niet op uit bent hem of haar te overtroeven of te vernederen met jouw bijdrage. Als je dit realiseert kom je tot plezierige collegiale samenwerking.
Snel en creatief denken kan ook leiden tot het overslaan van bepaalde (leer)stappen in je ontwikkeling (omdat je andere oplossing kon bedenken of een buitenbeentje was) en tot onzekerheid door jarenlange negatieve feedback. Dat moet je dan later verwerken of er mee leren omgaan. Ook kan het leiden tot verveling, té veel zaken tegelijk aanpakken (doordat je erg veel mogelijkheden ziet ofwel omdat je verveeld bent) of niet je draai kunnen vinden in je werk.
Met persoonlijke ontwikkeling coaching kun je daar scherper bewust van worden en leren om een aantal zaken beter aan te pakken en om, bij onveranderbare zaken, er meer vrede mee te hebben en zo de rust in je hoofd te bewaren.
Waar nodig kun je zoeken naar jouw grootste motivaties, een nieuwe balans tussen verstand, gevoel en intuïtie ontwikkelen en/of zoeken naar een beter passende baan (eventueel middels loopbaan coaching). Uiteindelijk moet jouw talent gaan bijdragen aan jouw goede functioneren én aan je levensgeluk.