Assertiever worden

Waarom zou je assertiever willen worden?

Er zijn veel mensen die tijdens contact met anderen merken dat ze niet genoeg kunnen sturen hoe dingen, die voor hun belangrijk zijn, verlopen. Mensen in jouw omgeving houden dan te weinig rekening met je of gaan zelfs regelmatig over jouw grenzen heen. Zelf merk je dat je anderen moeilijk kunt beïnvloeden. Daardoor sta je te weinig aan het stuur van je eigen leven en gebeuren er te veel en te vaak dingen die vervelend voor jou zijn of zelfs slecht voor jou zijn. Je kunt je dan een speelbal voelen van anderen en van de omstandigheden. 

Je kunt dit veranderen en zelf veel meer aan het roer van jouw leven gaan staan. De oplossing is dat jij jezelf assertiever gaat opstellen. Zo’n gedragsverandering kan wel een uitdaging zijn als je assertiviteit niet van nature hebt meegekregen. 

Wat is assertiviteit?

Assertiviteit betekent dat jij heel duidelijk laat weten wat jij wilt en dat je daarvoor staat. In je houding straal je uit dat jij jouw wens heel serieus neemt en bereid bent die wens met veel inzet te verdedigen. Tegelijkertijd straal je uit dat je er niet op uit bent de ander te beschadigen (of aan te vallen) en dat je, waar mogelijk, graag wilt samenwerken om tot een (voor beide partijen) goed werkende oplossing te komen. Maar het is ook duidelijk dat als anderen onredelijk zijn naar jou, zij daar niet zomaar mee weg komen! 

Hoe wordt je assertiever?

Gelukkig is het mogelijk om véél beter te worden in assertiviteit, ook als jij dat nog niet gewend bent. Daarvoor is het goed eerst nóg meer van jezelf te leren houden en je te gaan beseffen dat ook jíj́ het waard bent om jouw wensen te realiseren. Je kunt leren hoe een assertieve communicatie en assertieve houding eruit zien en hoe assertief zijn bij jou van binnen voelt. Vervolgens kun je gaan oefenen met heldere assertieve communicatie en met het aannemen van een assertieve houding. Dan kun je stap voor stap assertiever worden. In mijn blog Assertiviteit op het werk vind je daarvoor veel tips. 

Je overtuigingen, houding en communicatie veranderen is een heel proces. Ik ondersteun je daar graag bij als coach. Lees meer daarover op de pagina Assertiviteit coach.


 

Klaar om aan jezelf te werken? Super!

Vul kort jouw gegevens in op het contact formulier en ik kom binnen één werkdag bij je terug.