Assertiever worden

Assertiever worden

Er zijn veel mensen die in het contact met anderen merken dat ze niet genoeg kunnen sturen aan hoe hun leven verloopt. Anderen houden dan te weinig rekening met je of gaan zelfs regelmatig over jouw grenzen heen. Zelf kun je anderen moeilijk beïnvloeden. Daardoor sta je te weinig aan het stuur van je eigen leven en gebeuren er te vaak dingen die vervelend voor jou zijn of zelfs ronduit slecht. Je kunt je dan een speelbal voelen van anderen en van de omstandigheden. 

Je kúnt dit veranderen en zelf aan het roer van jouw leven gaan staan. De oplossing is dat jij jezelf assertiever gaat opstellen. Assertiever worden kan wel een pittige klus zijn als je dat niet van nature hebt meegekregen. 

Wat is assertiviteit?

Assertiviteit betekent dat jij heel duidelijk laat weten wat jij wilt en dat je daarvoor staat. In je houding straal je uit dat je jouw wens heel serieus neemt en bereid bent die wens met veel inzet te verdedigen. Tegelijkertijd straal je uit dat je er niet op uit bent de ander te beschadigen (aan te vallen) en graag wilt samenwerken waar mogelijk om zo tot een voor beide partijen goed werkende oplossing te komen. Maar het is ook duidelijk dat als anderen onredelijk zijn naar jou, zij daar niet zomaar mee weg komen! 

Stappen bij assertiever worden

Gelukkig is het mogelijk om véél beter te worden in assertiviteit, ook als jij dat niet gewend bent. Daarvoor is het goed eerst wat meer van jezelf te leren houden en je te gaan beseffen dat ook jíj́ het waard bent om jouw wensen te realiseren. Je kunt leren hoe een assertieve communicatie en assertieve houding eruit zien en hoe het voelt bij jou. Vervolgens kun je gaan oefenen met heldere assertieve communicatie en met het aannemen van een assertieve houding. In mijn blog Assertiviteit op het werk vind je daarvoor veel tips. 

Je overtuigingen, houding en communicatie veranderen is een heel proces. Als je dat wilt ondersteun ik je graag als coach; lees meer daarover op de pagina Assertiviteit coach.

Stel een vraag of boek een vrijblijvende proefsessie.

Klaar om aan jezelf te werken? Super!

Vul kort jouw gegevens in het contact formulier en ik kom binnen 24 uur bij je terug.